Ayrton Senna: Athletic Phenom kulttuurisena ilmiönä

ayrton senna

“Senna” by StuSeeger is licensed under CC BY 2.0

en flag
fr-CA flag
zh flag
fi flag
fr flag
de flag
hu flag
it flag
ja flag
pt flag
ru flag

Mies kuuluisan virneen takana, Ayrton Senna, oli monimutkainen ja viljelty ihminen, joka muistetaan yhä nöyrästä ja anteliaasta hengestään. Ja myös yhtenä kaikkien aikojen parhaista formula ykkösten kuljettajista, sillä hän on voittanut kolme kuljettajien maailmanmestaruutta (1988, 1990, 1991), enemmän kuin kukaan muu brasilialainen kuljettaja.

Mutta ennen kaikkea, kilpailujensa aikana, Ayrton oli showmies — hän halusi voittaa, ja hän halusi ihmisten näkevän hänen voittavan. Hän toi lajiin taiteellisuutta ja teki siitä kiinnostavamman yleisön kannalta mukaansatempaavan persoonansa. Ja hän oli erinomainen suurlähettiläs formula ykkösiin poissa radalta.

Sennan nerokkuus

Tavallaan Ayrton Sennan loistoa on suhteellisen helppo selittää. Hän voitti traagisen lyhyellä urallaan formula ykkösten kuljettajien mestaruuden kolmesti. Urakoteko, jonka tekemisestä monet kuljettajat voivat vain haaveilla. Mutta sellainen suuruus ei ole loistokkuutta.

Senna on merkittävä taiteilijaurheilijana, koska hän on huippuosaamisen symboli kaikilla elämänsä osa-alueilla. Hän oli mestari paitsi raviradalla myös yksityiselämässään. Hänet muistetaan nöyryydestään, intohimostaan, uskollisuudestaan, päättäväisyydestään ja rakkaudestaan Jumalaan.

Sennan menestys formula ykkösissä jäi synnynnäisen kyvyn ja ajettavuuden yhdistelmästä. Hänellä oli uskomaton taito keksiä itsensä uudelleen, kun sillä oli väliä, pysyä pelin edellä. Jo lapsena hän kisasi mikroautoilla ennen 16-vuotiasta.

Katso tätä viestiä Instagramissa Ayrton Senna (@oficialayrtonsenna) jakama viesti

Hän oli mestari lukemassa tilannetta, tietäen milloin painostaa ja milloin helpottaa. Kun hän painosti, Senna teki sen tuhoisalla vaikutuksella.

Hänellä oli ainutlaatuinen yhdistelmä aggressiivista uskaliasta ja hienovaraista hienostuneisuutta. Sennan tarkkuus ja tekniikka olivat niin näyttäviä; hänen refleksinsä näyttivät lähes epäinhimillisiltä. Hän oli mies, joka pystyi tekemään McLaren-tanssin jalan kosketuksella. Ja Senna oli esiluonnollinen kyky lukea rotu, nähdä koko kuva kaukaa.

Kilpailijat tuovat esiin urheilijoiden parhaat ja huonoimmat.

Senna ja Prost olivat molemmat hienoja kuljettajia, mutta he olivat hyvin erilaisia keskenään. Prost oli enemmän teknikko, kun taas Senna oli enemmän taiteilija. Prost oli tekninen ja huolellinen; Senna vaistomampi ja reaktiivisempi.

Ja yhtäkkiä tajusin, etten enää ajanut autoa tietoisesti. Ajoin sitä eräänlaisella vaistolla, mutta olin eri ulottuvuudessa.Ayrton Senna

Se ei ollut vain yksi asia, joka aiheutti kitkaa heidän välilleen. Se oli yhdistelmä asioita, muun muassa Sennan ajomatka olla paras, Prostin luontainen kilpailukyky ja se, että he kilpailivat kovaa keskenään joka kisassa.

Prost oli ollut mestari neljä vuotta peräkkäin ennen kuin Senna liittyi McLareniin. Kun hän saapui, oli kuin hän olisi tullut tehtävänään kukistaa Prosti.

Lotuksen jättäminen jälkeensä

Kaudelle 1988 Lotus oli kehittänyt Ford V6 -turbomoottorin, joka antoi heille vallan kilpailla voitoista ja titteleistä. Lotus 99T:tä ennakoitiin vuoden parhaaksi alustaksi, ja odotuksissa oli, että Senna toimittaisi vähintään yhden tittelin. Prost sai kuitenkin hänet paremmaksi, sillä Renault-moottoriset autot olivat suorilla erittäin nopeita.

Eikä Ayrton pyrkinyt uusimaan päättyvää sopimustaan Lotuksen kanssa kauden päätteeksi. Hän olisi voinut tehdä uuden sopimuksen Lotuksen kanssa, mutta McLaren oli tarjonnut hänelle lisää rahaa ja paremmat mahdollisuudet voittoon. Puhumattakaan siitä, että tietty Hondan moottori oli myös osa sopimusta.

Senna vaikuttaa formula ykkösiin ja Beyoneyteen

Niinpä Sennan äkillinen kuolema San Marinon Grand Prix -kilpailussa vuonna 1994, 34-vuotiaana, hämmästytti autourheilumaailmaa. Mutta se tuhosi Brasilian.

Uran alkaessa lähtöön Senna pysyi nöyränä. Hän ei koskaan unohtanut juuriaan, ja hän välitti kansastaan ennen kaikkea. Hänen lahjakkuutensa ja sitoutumisensa olivat valon majakka, kun Brasilia kärsi suuresta köyhyydestä ja levottomuuksista.

Vaikka hän kasvoi hieman etuoikeutetuissa olosuhteissa, Ayrton Senna tunnusti vaikeudet, joita monet hänen maanmiehensä kohtasivat. Hän oli eniten huolissaan lapsista ja heidän tulevaisuudestaan. Hänen perheensä omaksui Ayrtonin intohimon ja perusti hänen kuolemansa jälkeen Ayrton Senna -instituutin, joka on auttanut kouluttaa yli 12 miljoonaa brasilialaista lasta hänen kuolinpesänsä varoilla.

Nykyään monet kuljettajat pitävät Ayrton Sennaa edelleen suosikkikuskinaan, sillä Michael Schumacher pitää Sennaa roolimallinaan yhä sukupolvea myöhemmin. Ja kun Schumacher sai kuulla sitoneensa Sennan kisavoittoihin, hänestä selvittiin tunteella, joka on harvinaisuus tyypillisesti stoalaiselle saksalaiselle.

Vaikka on totta, että hän oli vielä uransa parhaalla hetkellä hänen kuolemansa, ei ole epäilystäkään siitä, että hänen perintönsä on yksi kaikkien aikojen suurimmista kuljettajista. Hän asetti formula ykkösissä kuljettajien turvallisuuden normin ja oli keskeinen hahmo sen kehityksessä nykyään tunnettuun lajiin.

Leave a Reply
Previous Post
proprioception

A Kinesthetic Sense of Proprioception

Next Post
bonking

Why Bonking Feels like “Hitting the Wall”

Related Posts
Total
35
Share