Ayrton Senna: Atlétikai Phenom mint kulturális jelenség

ayrton senna

“Senna” by StuSeeger is licensed under CC BY 2.0

en flag
fr-CA flag
zh flag
fi flag
fr flag
de flag
hu flag
it flag
ja flag
pt flag
ru flag

A híres vigyor mögött álló ember, Ayrton Senna, összetett és művelt emberi lény volt, akit még mindig szerény és nagylelkű szelleme emlékezett. És mint minden idők egyik legjobb Formula-1-es versenyzője, miután három versenyző-bajnokságot nyert (1988, 1990, 1991), többet, mint bármely más brazil pilóta.

De mindennél jobban, a versenyei alatt Ayrton showman volt — nyerni akart, és azt akarta, hogy az emberek lássák, ahogy nyer. Művészetet hozott a sportba, és érdekesebbé tette a nyilvánosság számára az ő magával ragadó személyiségével. És kiváló nagykövete volt a Formula-1-nek, távol a pályától.

Senna ragyogása

Így viszonylag könnyű megmagyarázni Ayrton Senna ragyogását. Tragikusan rövid pályafutása során háromszor nyerte meg a Formula 1-es versenyző bajnokságot. Egy olyan bravúr, amit sok vezető csak álmodhat. De az ilyen nagyság nem zsenialitás.

Senna jelentős művészi sportolóként, mert életének minden területén a kiválóság szimbóluma. Bajnok volt, nem csak a versenypályán, hanem a magánéletében is. Emlékeznek rá alázatosságára, szenvedélyére, hűségére, elszántságára és Isten iránti szeretetére.

Senna sikere a Formula-1-ben a veleszületett képesség és a hajtás kombinációján volt. Hihetetlen érzéke volt ahhoz, hogy újra feltalálja magát, amikor számított, hogy megelőzze a játékot. Még gyerekkorában is gokartokkal versenyzett 16 éves kora előtt.

Tekintse meg ezt a bejegyzést az Instagramon Az Ayrton Senna által megosztott bejegyzés (@oficialayrtonsenna)

Mester volt a helyzet olvasásában, tudva, hogy mikor kell nyomást gyakorolni és mikor enyhíteni. És amikor nyomást gyakorolt, Senna pusztító hatással tette.

Egyedülálló kombinációja volt az agresszív merésznek és a finom finomnak. Senna precizitása és technikája olyan látványos volt, reflexei szinte embertelenek voltak. Olyan ember volt, aki képes egy McLaren táncot csinálni egy érintéssel a lábával. Senna természetfeletti képessége volt, hogy elolvassa a versenyt, hogy távolról lássa az egész képet.

A rivalizálás a legjobb és legrosszabb sportolókat hozza ki.

Senna és Prost mindketten nagy vezetők voltak, de nagyon különböztek egymástól. Prost inkább technikus volt, míg Senna inkább művész volt. Prost volt technikai és aprólékos; Senna ösztönösen és reaktívabb.

És hirtelen rájöttem, hogy már nem tudatosan vezetem az autót. Valamilyen ösztön vezettem, csak egy másik dimenzióban voltam. Ayrton Senna

Nem csak egy dolog volt, ami súrlódást okozott közöttük. A dolgok kombinációja volt, beleértve Senna ösztönzését, hogy a legjobb legyen, Prost természetes versenyképessége, és az a tény, hogy minden versenyen kiélezett versenyben voltak egymással.

Prost négy évig volt a bajnok, mielőtt Senna csatlakozott a McLarenhez. Amikor megérkezett, olyan volt, mintha azzal a küldetéssel jött volna, hogy elkapja Prost.

Otthagyva Lotust

Az 1988-as szezonban a Lotus kifejlesztette a Ford V6 turbómotort, amely erőt adott nekik a győzelemért és címekért való versenyezéshez. A Lotus 99T várhatóan az év legjobb alváz lesz, és elvárások szerint Senna legalább egy címet fog adni. Azonban Prost kapott a jobb tőle, mint Renault-meghajtású autók nagyon gyorsak voltak az egyenesekben.

És Ayrton nem akarta megújítani a Lotusszal kötött lejáró szerződését a szezon végén. Aláírhatott volna egy új szerződést Lotusszal, de a McLaren több pénzt ajánlott neki, és nagyobb esélyt kapott a győzelemre. Arról nem is beszélve, hogy egy bizonyos Honda motor is része volt az alkunak.

Senna befolyása a Forma-1-re és azon túl

Senna hirtelen halála a San Marino Nagydíjon 1994-ben, 34 éves korában, megdöbbentette az autóversenyek világát. De tönkretette Brazíliát.

Ahogy karrierje elkezdett felszállni, Senna alázatos maradt. Sosem felejtette el a gyökereit, és mindenek felett az embereivel törődött. Tehetsége és elkötelezettsége fénysugár volt, amikor Brazília nagy szegénységtől és nyugtalanságtól szenvedett.

Annak ellenére, hogy némileg kiváltságos körülmények között nőtt fel, Ayrton Senna felismerte azokat a nehézségeket, amelyekkel sok honfitársa szembesült. Leginkább a gyerekek és a jövőjük miatt aggódott. Családja elfogadta Ayrton szenvedélyét, és halála után létrehozta az Ayrton Senna Intézetet, amely több mint 12 millió brazil gyermeket nevelt birtokából.

Napjainkban sok sofőr még mindig Ayrton Sennát tartja kedvenc sofőrjének, Michael Schumacher pedig egy generációval később még mindig Sennát tartja példaképének. És amikor Schumacher megtudta, hogy megkötötte Sennát a versenygyőzelmekben, legyőzte az érzelmeket, ami ritkaság a tipikusan sztoikus német számára.

Bár igaz, hogy halála idején még mindig a karrierje csúcsán volt, kétségtelen, hogy öröksége a valaha volt legnagyobb sofőr. A Formula-1-ben megszabta a járművezetők biztonságának mércét, és kulcsfigurája volt a ma ismert sportágnak.

Leave a Reply
Previous Post
proprioception

A Kinesthetic Sense of Proprioception

Next Post
bonking

Why Bonking Feels like “Hitting the Wall”

Related Posts
Total
35
Share